Historie og teknik

Et skilt fra Dansk Emalje Design er et håndlavet produkt efter individuelle ønsker.
Der ligger mere end et helt århundredes håndværksmæssig kunnen og tradition bag fremstillingen af et klassisk emaljeskilt.

Teknik
Produktionsprocessen består bl.a. i at få metal og glasemalje til at arbejde sammen, således at det kan modstå klimaets forskellige temperaturer, uden at emaljen sprænges, samt at bevare en lang holdbarhed ved at afvise forureninger fra det naturlige og industrielle miljø.

Ved brug af specialfremstillet metal standses pladen ud i ønsket størrelse og form, der efter grundig rengøring ved sandblæsning og afvaskning udglødes for at fjerne spændingerne og derigennem opnå god kontakt med emaljen.
Derefter påføres skiltepladen en vandopslæmmet grundemalje, som efter tørring brændes i ovn ved 900 grader.
Herefter begynder den egentlige emaljering, som består i at påføre og brænde hver emaljefarve for sig i faldende temperaturer. Farvemassen er tilført metaloxyder, og mængden deraf bestemmer den farveintensitet, som giver den interessante emaljeeffekt, ligesom hvert oxyd giver sin egen farve.
Det færdigbrændte skilt fremstår derefter med sin smukke karakteristiske glasklare udstråling, samt med motivets forhøjede konturer, som man så tydeligt fornemmer og mærker ved berøring.

Fremstilling af skabelonen
Når motivet er besluttet, hvad enten det er et reklameskilt, navneskilt, gadeskilt eller andet, starter designarbejdet.
En tegning til den endelige skabelon bliver udført af rutinerede designere med udviklet blik for skrifttyper, mønstre og farvekombinationer. Et udskrift godkendes af kunden og udgør derefter grundlag for den egentlige skabelon, der udføres af skabelonskærerne.
På særligt pap overføres udskriften, og det vanskelige arbejde påbegynder med at skære rundt om motiv og skrift, til disse er blotlagt men fortsat fastgjort til skabelonen med små uafskårne forbindelser.

Der skal samtidig tages højde for, at hver farve på det færdige skilt skal have sin egen skabelon, da hver farve brændes for sig. Årsagen til at motiv, bogstaver og tal ikke bortskæres (som ved almindeligt silketryk), er at den færdige skabelon pålægges skiltet, hvor emaljepulveret oprørt i vand først er påført og tørret.

Det omkringliggende overskudsfarvepulver fjernes ved afbørstning og brug af andre fine værktøjer. Motiv og skrift bliver således tilbage med den forhøjning af motivet, der er så karakteristisk for et emaljeskilt.
Således fremstår til sidst det ægte højkvalitets emaljeskilt som Dansk Emalje Design er leveringsdygtig af og som gennem form, størrelse, farve og indhold giver et smukt, tydeligt og klart indtryk af budskabet.

Montering
Ved levering forsynes skiltene med rustfrie beskyttelsesøjer i skruehullerne og der medfølger messingskruer med linsehoved til fastgørelse.
De må ikke strammes for hårdt. I så fald kan emaljen krakelere og rust kan dannes på det ødelagte sted.

Vedligeholdelse
Emaljeoverfladen har samme behov for rengøring som dine vinduer.
Fjern derfor snavs og belægninger på tilsvarende måde, så bevarer du et flot skilt i mange år.
Hvis uheldet skulle opstå, at der bliver slået hul i emaljen – oftest kun et lille hul – kan skaden som regel ordnes ved at reparere stedet med rustbeskyttelse og emaljefarve – ligesom en skade på en bils lakering.